Symptom på foglossning

Foglossning under graviditeten ger smärta i korsryggen eller över blygdbenet. Det är vanligt att du får ont i ryggen när du är gravid. Men all ryggont behöver dock inte bero på foglossning.


Symptom på foglossningHur känns foglossning?

Här gör det ont

Symptom på foglossning är smärta i bäckenlederna i korsryggen. Du kan också känna smärta över blygdbenet ut mot ljumsken. Ibland känner du smärta på båda ställena samtidigt.

Så känns smärtan

Foglossningssmärta kan kännas på många sätt så som huggande, skärande, molande och strålande.

Smärtan kan exempelvis stråla bak på låren eller mot ljumsken. Smärtan kan göra så pass ont att du rör dig väldigt försiktigt.

Hur ont gör det?

Hur ont det gör vid foglossning varierar väldigt mycket. En del kvinnor märker inte av det alls medan en del får så plågsamma symptom att de behöver rullstol för att ta sig fram.

Vilken tid i graviditeten får jag foglossning?

Det är vanligast att du får foglossningsvärk i mitten av din graviditet. Men hos en del kan symptomen komma mycket tidigare eller mycket senare.

Foglossningsvärken kan även hålla i sig efter förlossningen. Om värken inte har gått över efter tre månader ska du söka vård hos en sjukgymnast.

Övning för att se om du har foglossningsvärk

Genom att pressa benen i ett böjt läge utåt höfterna så provocerar du fram foglossningsvärk. Denna övning gör du ofta hos din läkare för att diagnostisera foglossningsvärk.

All ryggvärk är inte foglossning

Många gravida får ont i ryggen, men det behöver inte alltid bero på foglossning.

Ryggont när du är gravid beror ofta på att din tyngd i kroppen fördelas annorlunda än vad du är van vid, vilket gör att din hållning förändras. Dessutom ökar belastningen på muskler och leder i och med att du blir tyngre och tyngre.

Det är viktigt att ta reda på varför du har ont i ryggen då behandlingen ser annorlunda ut vid foglossningsvärk och annan ryggvärk.

Sök vård om du har ont

Om du har ont i ryggen ska du alltid ta upp detta med din barnmorska. Då får du hjälp med att lindra din smärta samt att förhindra ytterligare smärta.