Träning vid foglossning

Om träning är bra vid foglossning är omdiskuterat och beror från fall till fall. Vissa övningar hjälper till att bygga upp muskulaturen och rörelse kan dämpa inflammationen. Men det är viktigt att lyssna på kroppen så att smärtorna inte blir värre.


foglossning träning

Om du simmar, simma gärna på rygg med benen ihop, istället för bröstsim. Foto: Cavale Doom, Flickr Creative commons

Träning innan graviditet

Man vet inte varför vissa kvinnor får svåra smärtor vid foglossning och varför vissa inte får det.

Det enda sättet du kan göra för att minska risken är genom att träna innan du blir gravid och då bland annat genom att bygga upp ryggmuskulaturen.

Träning när du har foglossningssmärtor

Övningar hos en sjukgymnast fungerar

Hos en sjukgymnast får du hjälp att lindra dina smärtor och även förebygga så att det inte blir värre.

Där får du även individuella råd om hur du ska träna.

Hur mycket kan/ska jag träna och vad?

Om du ska träna eller inte träna skiljer sig väldigt mycket från kvinna till kvinna. Träning är generellt bra då det ökar blodcirkulationen vilket dämpar inflammationen och smärtan. Rörelse kan också lindra muskelkramper.

Men för en del kvinnor kan träning förvärra besvären. Om du får ont av att göra vissa övningar ska du inte göra dessa. Det är viktigt att du lyssnar på kroppen så att du inte förvärrar smärtan. Om du har stora besvär kan det vara bäst att helt vila ryggen.

Är du osäker kan du fråga din sjukgymnast. En del brukar rekommendera vattengymnastik eller mammagympa för personer med foglossning.

Tänk på att cykla alltid är skonsammare än att gå. När du går är det bra att gå på många små promenader än en lång. Gå gärna med korta steg.

Om du tycker om att simma är det bättre att simma på rygg, på ett sådant sätt där benen alltid är ihop, istället för bröstsim.